Ignis Értékmentő Kft.

Azbesztmentesítés

AzbesztmentesítésAzbesztmentesítés 28 év tapasztalattal.  Keressen minket bizalommal!

Az IGNIS Értékmentő Kft. több mint 28 éve van jelen a magyar piacon speciális értékmentő tevékenységével, elsősorban tűz- és vízkár-mentesítési, valamint azbesztmentesítési területen - korábban IGNIS-RAG Kft. amely a svájci RAG  cégcsoport magyarországi láncszemeként működött. Az IGNIS Értékmentő Kft. jelenleg önálló magyar vállalat, de továbbra is a Nyugat-Európában használatos technológiával, és színvonalon szolgálja ki megrendelőit. Az azbesztmentesítéssel kapcsolatos magyar szabványokon túl elsősorban az EU előírásai a mértékadók. Az azbesztmentesítési munkálatok megkezdése előtt minden esetben beszerezzük a területileg illetékes hatósági engedélyeket. A cég ISO9001:2001–es minőségbiztosítási és ISO14001:2005 környezetközpontú irányítási rendszerben dolgozik, melynek nemzetközi tanúsítója a svájci DIGART Ltd.

A cég alapítótagja az alábbi társaságnak:   MASZ   (Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége)


Azbesztmentesítés 1       Azbesztmentesítés 2

Az azbeszt szálas szerkezetű szilikált ásvány.

Három legelterjedtebb típusa:


Az azbeszttel szigetelt felületek, - feltehetően  hőszigetelési célból - az építés idején még nem tiltott, műszaki tulajdonságai miatt meglehetős előnyökkel rendelkező –kék ill. szürke azbesztbevonattal látták el. Az azbesztszigetelés az idővel arányosan egyre nagyobb azbesztszál kiválásra hajlamos, és a környezetben tartózkodó személyek későbbi megbetegedéséhez vezet nagy valószínűséggel.  A jelenleg érvényben lévő - idevonatkozó - jogszabályok az eltávolítást ugyan még nem teszik kötelezővé, de az emberi környezetben lehetséges azbesztszálak mennyiségének mértékét viszont szigorúan szabályozzák és szankcionálják is. A konkrét értékek meghatározását mindenképpen mérésekkel ajánlatos kontrolálni, de az érzékszervi úton szerzett tapasztalatok alapján is lehet veszélyes mértékre következtetni.

Világszerte használták kitűnő hő-és tűzálló, savakkal szembenálló, elektromos szigetelő tulajdonságai miatt.
Magyarországon 2005. január 1-től teljesen betiltották az azbeszt használatát a megbetegedések miatt.

Leggyakoribb azbesztet tartalmazó épületanyagok:


   Részletesebben az azbesztről:    azbeszt
   Az azbeszt egészségre gyakorolt hatásai:   azbeszt hatásai


Az azbeszt eltávolításának ( azbesztmentesítés ) technológiája:

A azbesztmentesítési technológia alapvető lényege az, hogy az azbesztet tartalmazó felületekről, amelyekről a szigetelést el kell távolítani teljes egészében a környezettől légmentesen izolált legyen, valamint a munka során a külső légköri nyomásnál alacsonyabb szintre kerüljön a környezetbe való szálkiáramlások megakadályozása érdekében. AzbesztmentesítésA lezárásánál biztosítani kell a légtömörséget, hogy a depressziós tér létrehozható legyen. Az így lezárt területekre zsiliprendszeren keresztül történik a bejárás, és a leszedett veszélyes hulladék kiszállítása is, - megfelelő csomagolásba, hogy a környezetszennyezés elkerülhető legyen, valamint a vonatkozó veszélyes hulladékszállításra előírt szabályok szerint. A munkavégzés teljes folyamata alatt a belső térben - a környezethez képest alacsonyabb légnyomást - megfelelő szűrőberendezéssel ellátott elszívó rendszer biztosítja. Ebben a környezetben kell a szigetelő anyagokat leszedni, összegyűjteni és csomagolni.
Az eltávolítás mechanikai úton történik. Különféle eszközökkel és elektromos kéziszerszámokkal a felületekről az azbesztet le kell szedni, felszívó berendezésekkel, és egyéb úton összegyűjteni, bezsákolni és ideiglenes  tározóhelyre szállítani.
Az azbesztmentesítési munkavégzések alkalmával a vonatkozó előírásoknak megfelelően azbesztkoncentráció mérések történnek úgy, hogy mindenkor reprezentálják a külső és belső területek légterében lévő aktuális azbesztkoncentrációkat, ezekre jogszabályban rögzített határértékek vonatkoznak. Az azbesztkoncentráció méréseket akkreditált laboratórium végzi. A munkálatok tartalmazzák az azbesztmentesítéshez szükséges összes azbeszt tartalmú anyag lebontását, összegyűjtését, csomagolását, és veszélyes anyagot gyűjtő konténerbe való deponálását, a vonatkozó egészségvédelmi és környezetvédelmi szabályok megtartásával.

Azbesztmentesítés technológiai folyamatok részletezése:

Az Ignis Értékmentő Kft. az azbesztmentesítés tevékenységeket teljeskörű „kulcsrakész” kivitelezéssel végzi. 


Minőségbiztosítás, szolgáltatási felelősség, valamint vétlen károkozás elleni védelem:
Az IGNIS Értékmentő Kft. a szolgáltatásokra vonatkozó általános szolgáltatási felelősséget vállal, továbbá a munka folyamán, vagy azzal összefüggésben lévő vétlen károkozásra az - Allianz Hungária Zrt. biztosítótársaságnál erre vonatkozó szolgáltatásfelelősségi fedezete nyújt biztosítékot. Az IGNIS Értékmentő Kft. az MSZ EN ISO 9001: 2001 minőségbiztosítási-, és MSZ EN ISO 14001 szerinti környezetközpontú irányítási rendszerben dolgozik, minőségbiztosítás, a fenti szabványok szerint történik.

Elérhetőségeink..